Dame u IT-ju: Da li se stereotipi menjaju i kojom dinamikom?

24.05.2021

Prema ustaljenim stereotipima IT stručnjaci su najčešće muškarci, a žene se ređe odlučuju za profesije ovog tipa i napredovanje u istim. Da li godine koje dolaze donose značajnije promene i kojom dinamikom?

Dame_u_IT_sferi

Za dame koje žele da otpočnu ili preusmere svoju karijeru u ovom pravcu edukacija i usavršavanje su ključevi koji otvaraju vrata njihove IT karijere. Pronađite pravu obuku za vas!

Neretko se mogu čuti i mišljenja da su IT poslovi nekreativni i statični

Tokom istorije žene su takođe nailazile na različite stereotipe, na primer da su lošiji vozači, da su ređe na liderskim pozicijama u kompanijama, da ređe od muškaraca pokreću sopstveni biznis i slično. Većina nabrojanih tvrdnji svedena je na minimum ili su potpuno iskorenjene.

Konkretno u IT sferi, pored stereotipa o tome kojeg pola su kadrovi, postoje i različite predrasude o samim poslovima odnosno radnim zadacima, da su monotoni i nekreativni i da su više predviđeni za muškarce. Međutim, suprotno ovome svedoče činjenice da, na primer, programerski poslovi konstantno razvijaju sposobnost rešavanja problema i često je potrebna kreativnost prilikom osmišljavanja i izrade različitih softverskih i hardverskih rešenja.

Povećana potražnja za IT kadrovima se očekuje i u budućnosti. Investirajte u znanje!

Predviđa se da će u bliskoj budućnosti mnoge profesije koje danas postoje biti zamenjene ili neće ni postojati, pa je potrebno napraviti još veći poslovni zaokret ka inovacijama i njihovoj primeni.

Vremenom, sve više raste tražnja upravo za kvalitetnim mešovitim poslovnim timovima (koje čine i žene i muškarci), kako bi „udruženim snagama“ doprineli stvaranju profita i sa još većom efikasnošću odgovorili na različite poslovne izazove.

IT_team

Možda je baš ovo pravi trenutak da se ohrabre dame koje su u dilemi da li je IT timu potreban i muški i ženski član. Predlažemo vam da delujete proaktivno i unapredite svoje veštine prvenstveno kroz edukaciju koja će vam pružiti teorijsko znanje povezano sa primerima iz prakse.

Kompanija Eccentrix od 2013. godine opravdava poverenje svojih klijenata i nudi vam veliki broj obuka iz oblasti informacionih tehnologija u skladu sa vašim poslovnim afinitetima i zahtevima modernog poslovanja.

Takođe, u našoj ponudi možete pronaći i obuke koje će vas pripremiti za polaganje prestižnih ispita i sticanje sertifikata. Pored toga što su značajan benefit u CV-ju, sertifikati zapravo daju dodatni kredibilitet vašoj IT karijeri, a takođe su i najbolji način da se prekvalifikujete u slučaju da želite da promenite profesiju.

Dame koje žele da se preusmere ka IT sektoru zapravo žele šansu za uspeh u karijeri koja ih ispunjava i koja je profitabilna. Vrednim radom, odlučnošću i usavršavanjem, kao i sticanjem potrebnih sertifikata, one to i postižu.

Još uvek se sa preciznošću ne može predvideti dinamika krupnijih promena, potrebno je vreme i strpljenje da kompanije pokažu još veću otvorenost i naprave značajnije poslovne zaokrete kako bi se što više dama zaposlilo baš na IT pozicijama. Drage dame, ne odustajete i ne dajte se obeshrabriti, samo napred!