Kratak vodič kroz digitalnu forenziku

06.10.2020

Savremeno poslovanje i različiti poslovni izazovi kojima svakodnevno svedočimo, čine oblast informatičke bezbedosti sve popularnijom na globalnom nivou.

Digitalna_forenzika

Sajber kriminal, rizici povezani sa korišćenjem različitih softvera i uređaja, nametnuli su i sve veću potražnju za stručnjacima za digitalnu forenziku.

U nastavku ćemo vas bliže upoznati sa pojmom digitalne forenzike, koracima kroz koje se ovaj složen proces najčešće realizuje, kao i obukom koja će unaprediti vaše znanje iz ove oblasti.

Šta podrazumeva pojam „digitalna forenzika“?

Digitalna forenzika je grana forenzičke nauke koja se fokusira na istraživanje materijala pronađenog u digitalnim uređajima, a koji je povezan sa sajber kriminalom.[1]

Često se kao sinonim za digitalnu forenziku koristi termin „kompjuterska forenzika“, a može se definisati i kao proces prikupljanja, analize i prezentovanja digitalnih dokaza i pravljenje izveštaja koji su pogodni za sudski postupak.

Kreiranje preciznih izveštaja je posebno važno, kako za oporavak odnosno povraćaj izgubljenih podataka, tako i za brojna istraživanja i dalje analize.

Koji su ključni koraci procesa digitalne forenzike?

Iako stručnjaci za digitalnu forenziku koriste različite tehnike i metode kako bi na pravi način postupili prilikom obavljanja procesa digitalne forenzike, najčešće se većina njih mogu svrstati u sledećih 5 koraka:

Koraci_digitalne_forenzike

1. Prvi korak u forenzičkom procesu, svakako je identifikacija, koja podrazumeva pronalaženje dokaznog materijala, lokacije gde se tačno nalazi, kako se čuva (u kom formatu) i slično.

2. U narednom koraku potrebno je da se dokazni materijal koji je identifikovan odnosno lociran, na što bolji način zaštiti, izoluje i sačuva. Najčešće se u ovoj fazi sprečava i korišćenje digitalnog uređaja na kojem su prethodno identifikovni dokazi, kako korisnici na bilo koji način ne bi narušili validnost forenzičkog postupka i iz drugih sličnih razloga.

3. Jedan od najvažnijih koraka svakako je anliza dokaza i podataka do kojih se došlo, koji su i fundament za dalje izvođenje zaključaka i priprema za sledeći korak.

4. U ovom koraku potrebno je detaljnije evidentirati sve podatke do kojih se došlo, obaviti fotografisanje, mapiranje i skiciranje mesta gde je pronađen dokazni materijal.

5. Poslednji korak svakako je prezentacija, koja podrazumeva sublimiranje svih prikupljenih informacija, rezime i izvođenje finalnih zaključaka od kojih će zavisiti dalji postupci i odluke.

Kako se efikasno edukovati i postati stručnjak za ovu popularnu oblast?

Ako oblast digitalne forenzike predstavlja sferu vašeg inferesovanja ili razmišljate o otpočinjanju karijere u ovoj oblasti preporučujemo vam obuku Computer Hacking Forensic Investigator (CHFI).

Ovo je sveobuhvatan kurs koji će vam pružiti neophodno teorijsko i praktično znanje o različitim alatima koji su neophodni za uspešnu realizaciju procesa digitalne forenzike.

Pogledajte i kompletnu ponudu naših kurseva iz oblasti informatičke bezbednosti, gde možete pronaći obuke koje će vas edukovati kako da preventivno delujete, prepoznate sajber pretnje na vreme i efikasno zaštitite svoje poslovanje:

https://www.eccentrix.rs/kursevi/informaticka-bezbednost